Inkoopbestelling maken

In Picqer beheer je niet alleen je voorraad en pick je orders, je kan ook inkoopbestellingen doen bij een leverancier. Door je inkoopbestellingen via Picqer te doen, weet je zeker dat je voorraad altijd up-to-date is. Ook hoef je niet meer handmatig of met een ander (extra) programma je inkoopbestellingen bij te houden.

Via het tabblad ‘Inkoopbestellingen’ aan de linkerkant, krijg je inzicht in alle inkoopbestellingen, bestelde producten en het inkoopadvies. Door het inkoopadvies te gebruiken, maak je inkoopbestellingen aan, die automatisch gevuld worden met producten. Uiteraard kan je ook handmatig je inkoopbestelling aanmaken.

De inkoopbestellingen zijn te selecteren op status. Rechtsboven kan je klikken op ‘Alle statussen’. In een drop down menu kan je ook kiezen om alleen de inkoopbestellingen met de status nieuw, definitief, gesloten of geannuleerd te zien.

Inkoopbestelling aanmaken

Voor een nieuwe inkoopbestelling ga je naar ‘Nieuwe inkoopbestelling’. Je komt in onderstaand scherm terecht. Vul de velden in. Als je vooraf weet wanneer de inkoopbestelling geleverd wordt, vul dan de verwachte leverdatum in. Laat je dit veld leeg, dan gebruikt Picqer de verwachte leverdatum op basis van de product levertijden. Zo houd je makkelijk bij of een inkoopbestelling op tijd binnen komt.

Klik na het invullen van de velden op ‘Opslaan’.

Producten toevoegen

Je hebt de inkoopbestelling nu aangemaakt. De status van de bestelling staat op nieuw. Selecteer het product dat je wilt inkopen. Vul daarna het aantal in. De totaalprijs van je inkoopbestelling verandert automatisch mee.

Als alle producten die je wilt bestellen zijn toegevoegd, klik je op ‘Opslaan’. Als je het aantal verandert en niet op opslaan klikt en vervolgens de inkoopbestelling definitief maakt, gebruikt Picqer automatisch '1' product. Je kan rechtsboven klikken op ‘Definitief maken’. Daarmee rond je de inkoopbestelling af.

Ook kan je een inkoopbestelling annuleren bij het tabblad ‘Annuleer’. Een geannuleerde inkoopbestelling kan je niet meer terugdraaien. Als je dus een inkoopbestelling geannuleerd hebt, moet je een nieuwe inkoopbestelling aanmaken.

De inkoopbestelling is ook te bewerken, als je klikt op het tabblad 'Bewerk'. Je komt dan in de eerste fase van de inkoopbestelling, waarbij je onder andere de leverancier, het magazijn of de verwachte leverdatum kan aanpassen. De status van de bestelling is veranderd naar definitief. Op het moment dat een inkoopbestelling definitief is, kan je de producten en de aantallen niet meer wijzigen.

Ook kan je de inkoopbestelling exporteren naar een Excel bestand of een PDF. Dit is mogelijk via het tabblad 'Exporteer'. Daarnaast is er de mogelijkheid een inruimlijst PDF te maken. Op de inruimlijst staat hoeveel producten je moet ontvangen (wat er besteld is) en waar je de producten weg dient te zetten in het magazijn. Dit document gebruik je dus intern.

Ontvangst registreren

Zodra je de inkoopbestelling hebt ontvangen, kan je de ontvangst registreren. Ga hiervoor naar de betreffende inkoopbestelling (via het tabblad ‘Inkoopbestellingen’ aan de linkerkant) en klik rechtsboven op ‘Ontvangst registreren’. Vul vervolgens in hoeveel producten er daadwerkelijk binnen zijn gekomen.

Je kan meerdere keren de ontvangst registreren, bijvoorbeeld als er op een inkoopbestelling bij de leverancier verschillende levertijden zitten op de producten. Zo lang de inkoopbestelling de status ‘definitief’ heeft, kan je ontvangst registreren.

Zijn alle producten geleverd? Dan kan je na het registreren van de ontvangst direct je backorders verwerken door op 'Verwerk backorders' te klikken. Dit is zichtbaar in de groene balk onder het hoofd van de inkoopbestelling.

Vervolgens kan je de inkoopbestelling afsluiten, door te klikken op ‘Inkoopbestelling sluiten’. De status is dan veranderd naar gesloten. Een gesloten inkoopbestelling kan je ook exporteren naar een inruimlijst PDF, inkoopbestelling PFD of inkoopbestelling Excel.

Bestelde producten

Als je het tabblad ‘Inkoopbestellingen’ bovenin opent, zie je rechts een knop met ‘Bestelde producten. Producten die besteld zijn, zet Picqer in de bestelde producten lijst. In dit overzicht staan alle producten van inkoopbestellingen die op de status definitief staan. Zodra je een inkoopbestelling afsluit, verdwijnen de producten van deze lijst.