Magazijn tip 3: Verminder uitzonderingen

De komende weken geven we je vele tips over hoe je als magazijn-nieuweling je magazijn kunt inrichten. Onder andere tips over de structuur, automatisering en fysieke inrichting van je magazijn. Vandaag deel 3 in de categorie structuur.

Tip 3: Verminder uitzonderingen

Uitzonderingen gaan vaker mis en kosten mega veel geld. Zorg er dus voor dat je zo min mogelijk uitzonderingen in je magazijn hebt. Vaak horen we dat de uitzonderingen het belangrijkste zijn in de dienstverlening, maar ook dan kun je het aantal mogelijke uitzonderingen verminderen of de uitzonderingen standaardiseren. Het gaat er voornamelijk om dat iedereen in elke situatie precies weet wat er moet gebeuren en dat er zo weinig mogelijk ad hoc bedacht wordt.

Zorg bijvoorbeeld dat je voor elk type verzending die je gaat tegenkomen een vaste verzendpartij hebt met vaste prijzen. Dan hoef je niet opeens rond te gaan bellen als je een keer een palletzending hebt. Heb je maar 1 of 2 keer per maand een palletzending? Zorg er voor dat alles daarvoor ook standaard is en iedereen precies weet wat hij moet doen. Dat zorgt voor minder overleg, minder fouten, besparing in tijd, maar ook duidelijkheid naar je klanten toe.

Je kunt ook denken aan het verminderen van het aantal formaten dozen. Het is goedkoper en makkelijker als je maar 4 maten dozen hebt dan 8. Uiteraard hangt het helemaal af van de producten die je stuurt, maar kijk eens of je met minder maten af kan. Misschien zijn je huidige 3 maten al wel te veel...

Lees ook Tip 1 Zorg dat iedereen het proces kent en Tip 2 Rond elke bestelling in één keer helemaal af