Our blogs are currently only in Dutch.

Waarom groothandels een self-service portaal nodig hebben

Groothandels bestellingen per telefoonVeel groothandels laten zakelijke klanten nog via e-mail, telefoon of soms zelfs nog per fax bestellen. Maar, klanten kunnen het ook eenvoudig zelf doen via een self-service portaal. We vertellen je graag de voordelen. Voor jou als groothandel en voor je klanten.

Verminder onnodig contact met klanten

Als groothandel is het belangrijk om goed contact met je klanten te houden. Door ze regelmatig te spreken weet je wat er speelt en kan je ze beter bedienen. Toch is veel contact met klanten ”onnodig”. Het doorgeven van een bestelling is vaak niets meer dan dat: het doorgeven van welke producten de klant wil hebben. Zonde om een 20-euro-per-uur-kostende binnendienst medewerker de bestelling over te laten typen. En wat dacht je van het telefonisch doorgeven van andere informatie, zoals de status of het voorraadniveau van producten. Allemaal informatie die eenvoudig te digitaliseren is.

Wat als klanten dit soort zaken zelf zouden kunnen? Medewerkers kunnen hun tijd dan anders besteden, bijvoorbeeld aan het binnenhalen van nieuwe klanten. Of “zinnig” contact met bestaande klanten. Bijvoorbeeld om ze te adviseren over aankomende trends.

Groothandels self-service portaal

Ook fijn voor de klant

Nieuwe generaties zijn gewend dat ze alles zelf kunnen opzoeken en zelf kunnen regelen. In hun vrije tijd struinen ze webwinkels af en plaatsen bestellingen op basis van de actuele voorraad. Zonder iemand te hoeven bellen. En deze nieuwe generaties zitten inmiddels ook bij jouw klanten. Klanten die het fijn vinden om hun bestelling zelf in te voeren wanneer het hen uitkomt. Het is belangrijk om op die behoefte in te spelen.

Wat is een self-service portaal?

Een self-service portaal voor groothandels is een simpele en afgeschermde webshop. Alleen je vaste klanten kunnen erop inloggen en zien alle producten die je ze kunt leveren en tegen welke prijs. Ze kunnen er bestellingen plaatsen en de status van huidige bestellingen inzien.

Het portaal hoeft geen betaalmethoden te hebben, niet voorzien te zijn van goede marketingteksten of goed te scoren in Google. Wel moet het gebruiksvriendelijk zijn en de informatie moet up-to-date zijn.

Om te zorgen dat de informatie altijd actueel is en je bestellingen niet alsnog hoeft over te typen, moet het portaal direct gekoppeld zijn aan je magazijnsoftware. Bestellingen komen dan direct in je magazijnsoftware terecht en voorraad- en bestelstatussen worden automatisch naar het portaal gestuurd.

Hoe zet je een self-service portaal op?

Picqer's self-service portaal voor groothandelsSommige WMS systemen of andere magazijnsoftware hebben kant en klare portalen die je direct kan gebruiken. Zo heeft Picqer een Klantportaal dat je met een paar minuten hebt ingericht.

Als je magazijnsoftware geen portaal heeft, kan je ook webshop software gebruiken. Bijvoorbeeld door het opzetten van een Lightspeed webshop of met open source software zoals WooCommerce. Deze systemen zijn gericht op normale webwinkels, maar met een paar uur kan je ze aanpassen tot een afgeschermd portaal waarbij klanten niet hoeven af te rekenen.

Heb je al een webshop voor consumenten? Vraag dan eens aan je webbouwer wat de mogelijkheden zijn om dezelfde software te gebruiken voor een self-service portaal voor je zakelijke klanten.

Rustig beginnen

Overigens adviseren we niet om op 1 dag al je klanten toegang tot het portaal te geven en je telefoon af te sluiten :) Probeer het portaal met enkele klanten uit zodat je eraan kan wennen en eventuele fouten kan oplossen. Zodra je gewend bent en je klanten er blij van worden, kan je meer klanten uitnodigen voor het portaal.

Nog geen magazijnsoftware?

Gebruik je nog geen magazijnsoftware? Dan is interne magazijnsoftware de eerste stap die je moet nemen. Door het gebruik van goede online magazijnsoftware zorg je dat de interne processen efficiënter worden. Zodra je dat op de rit hebt is het lanceren van een self-service portaal maar een kleine stap.

Beginnen met eenvoudig te gebruiken online magazijnsoftware? Probeer Picqer 14 dagen gratis en laat je magazijn morgen al 5x efficiënter lopen.

Neem de volgende stap voor groothandels

Met een self-service portaal bespaar je tijd, maak je klanten blij en verminder je fouten. Een goede toevoeging aan het dienstenpakket van elke groothandel. En, nu is het moment om het te doen. De techniek is er klaar voor.