Our blogs are currently only in Dutch.

Hoe maken we video’s bij Picqer?

We maken bij Picqer door het jaar heen flink wat video’s. We horen regelmatig van kijkers dat ze ook graag meer met video willen doen voor hun bedrijf. Maar dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Daarom heb ik als video marketeer een video gemaakt over hoe wij onze video’s maken. In deze video vertel ik over onze YouTube-studio, de apparatuur die wij gebruiken, ons proces voor het maken van video’s en in de blog lees je met welke apparatuur jij kunt beginnen.

Welke apparatuur heb je nodig?

Het is belangrijk om te benadrukken dat je apparatuur uiteindelijk niet het belangrijkst is. Het gaat om de inhoud van je video, de boodschap. Als die goed is, dan heb je ook geen dure apparatuur nodig om een goede video te maken. Mooie apparatuur voegt uiteraard wel wat toe aan de professionaliteit van je video’s. Goed beeld en geluid maken het prettiger om naar de video te kijken. Dit is wat ik jullie kan aanraden om mee te beginnen.

Camera

Alle moderne camera’s leveren tegenwoordig mooie beeldkwaliteit. Waar je op moet letten is dat de camera goede autofocus heeft en dat je er een microfoon op aan kunt sluiten. Interessante camera’s om naar te kijken zijn:

Van deze camera’s raad ik de Sony a-6400 aan. Deze camera heeft onder andere een erg goede autofocus. Wanneer je video’s maakt, dan heb je al veel om in de gaten te houden. Met een goede autofocus hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken of je wel scherp in beeld bent, de camera doet dat dan voor jou.

De meeste camera’s komen met een standaard zoomlens. Dit is een mooie lens om mee te beginnen. Als vervolgstap is een 35mm of 50mm f1.8 lens een mooie aanvulling voor het maken van video’s. Deze lenzen geven een betere beeldkwaliteit dan de zoomlens en ze hebben een groter diafragma van f1.8. Hoe groter je diafragma, hoe meer licht je lens binnenlaat en hoe meer je kunt spelen met scherptediepte. Wanneer je lens meer licht binnen laat, dan heb je ook minder sterke lampen nodig. Met scherptediepte kun je onscherpe achtergronden creëren wat weer bij kan dragen aan de productiewaarde van je video’s.

Licht

Als je in slechts 1 product wilt investeren, dan kun je het best zorgen voor goed licht. Een nieuwe camera maakt je beeldkwaliteit over het algemeen wel scherper, helderder en mooier. Maar licht heeft pas echt impact! Daarmee geef je het beeld letterlijk vorm, kun je het dynamischer maken en kun je een eigen stijl ontwikkelen. Zonder licht kun je immers geen video’s en foto’s maken. Lampen op kantoor hangen vaak aan het plafond en zijn vaak wat aan de warmere kant. Licht wat direct van boven op mensen valt is niet zo flatterend. Je krijgt dan snel schaduw rondom de ogen, en dat willen we niet. De persoon die praat moet goed zichtbaar zijn. Met je eigen videolamp ben je ook onafhankelijk van het weer buiten, zo blijf je in controle en behoudt je consistentie.

Interessante lampen om naar te kijken zijn:

Mijn keuze zou uitgaan naar een lamp van Amaran, die zijn onderdeel van het merk Aputure. Wanneer je in de toekomst gaat uitbreiden met meerdere lampen, dan is het fijn om ze allemaal van 1 merk te hebben. De Amaran en Aputure lampen kun je heel fijn vanaf je smartphone bedienen, ze zijn onderdeel van hetzelfde ecosysteem en zijn van goede kwaliteit.

Vergeet niet om ook een lichtstatief en lichtvervormer te kopen voor je videolamp.

Microfoon

Geluid is minstens zo belangrijk als goed beeld en licht. Als het geluid slecht te verstaan is, dan klikken mensen al gauw weg. Met deze microfoons zit je goed:

Zoek je een draadloze microfoon? Dan kun je kijken naar:

Deze microfoons komen met 1 receiver en 2 transmitters, je hebt dus meteen 2 microfoons. Ik zou om te beginnen gaan voor de Rode VideoMic Go II. Maar een draadloos setje is ook erg handig. Ze geven je veel bewegingsvrijheid en zijn fijn in gebruik. Deze microfoons zijn plug and play. je hebt dus geen statief nodig om je microfoon op te zetten. Dat scheelt je weer ruimte in de studio.

Wanneer je de microfoon net buiten het beeld boven je mond wilt hangen, dan zul je ook een microfoon statief nodig hebben.

Statief

Voor een stevige en betrouwbare camera statief (tripod) kun je kijken naar merken als Manfrotto, Sirui, Rollei of Benro. Voor rond de €100 heb je al iets moois en betrouwbaars. Statieven hebben vaak een balhoofd of een videohoofd. Een balhoofd wordt meer voor fotografie gebruikt, je kunt erg makkelijk de camera in elke positie krijgen. Een videohoofd wordt juist vaak voor video gebruikt. Hiermee kan je makkelijker soepele camerabewegingen creëren.

Voor licht / microfoon statieven kun je kijken naar merken zoals Manfrotto, Walimex, Falconeyes en Neewer. Deze merken bieden ook goede lichtvervormers aan (met uitzondering van Manfrotto).

Als het goed is dan heb je nu voldoende informatie om zelf aan de slag te gaan met video’s! Je eerste paar video’s zullen waarschijnlijk niet perfect zijn, maar dat geeft niks. Het belangrijkste is om te beginnen en om consistent te zijn. Je zult dan gauw zien dat elke video een stukje beter wordt en het proces ook makkelijker wordt.

Heb je een vraag voor mij? Laat dan een reactie achter op YouTube.