Our blogs are currently only in Dutch.
Je logistieke proces uitbesteden aan een fulfilmentbedrijf?
Als webwinkelier kan je je logistieke proces of een deel daarvan uitbesteden aan een fulfilmentbedrijf. De keuze tussen een eigen magazijn runnen of gebruik maken van een fulfilmentdienst is heel persoonlijk. Er zijn bijvoorbeeld webwinkeliers die werkzaamheden uitbesteden zodat ze zich volledig kunnen focussen op groei. En er zijn webwinkeliers die het juist belangrijk vinden om veel controle te houden over alle processen zodat ze de kwaliteit beter kunnen waarborgen.
In dit blog geven we je handvatten om te ontdekken of het logistieke proces uitbesteden aan een fulfilmentbedrijf bij jou en jouw webwinkel past.
Wat doet een fulfilmentbedrijf?
Een fulfilmentbedrijf neemt het proces uit handen nadat er een bestelling op je webshop heeft plaatsgevonden. Denk aan orderpicken, inpakken en verzenden van producten. Daarnaast beheren ze de voorraad van jouw producten in hun magazijn. Je leveranciers kunnen producten rechtstreeks bij het magazijn van je fulfilment partner leveren en de magazijnmedewerkers zorgen dat ze netjes op jouw plek in het magazijn terechtkomen.
Tegenwoordig zijn er steeds meer fulfilmentbedrijven met verschillende diensten, zoals:
- De volledige orderafhandeling. Van orderpicken tot verzenden van producten;
- Beheren van je voorraad;
- Ontvangen en bestel klaar maken van inkoopbestellingen van je leverancier;
- Ontvangen en verwerken van retouren;
- Klantenservice;
- Flexibele bezorgopties zoals Same Day Delivery en avondlevering;
- Assemblage van samengestelde producten;
- Personaliseren van producten;
- Verpakken van bestellingen in speciale verpakkingen.
Sommige fulfilmentbedrijven kunnen zelfs de marketing en productfotografie voor je uitvoeren. De meeste fulfilmentbedrijven bieden de diensten in standaard pakketten aan, maar zijn ook flexibel om de diensten aan te passen op jouw behoeften.
Wanneer is uitbesteden waardevol?
Uitbesteden kan waardevol zijn als je zo weinig mogelijk omkijken wilt hebben naar de orderafhandeling. Maar ook als je nog geen magazijn hebt, kan je snel stappen zetten zonder een grote investering in een eigen magazijn te doen.
De meeste fulfilmentbedrijven rekenen variabele kosten per verzonden bestelling en aantal kubieke meter ruimte die je nodig hebt in het magazijn. Dit kan voordeliger uitpakken in vergelijking met de vaste kosten die je hebt bij een eigen magazijn.
Vooral als je als webshop hard groeit, kan het zijn dat je elke keer uit je magazijn groeit. Je blijft dan verhuizen en kosten maken. Groeien vanuit een fulfilment samenwerking is in de meeste gevallen een stuk eenvoudiger omdat zij voldoende magazijn ruimte hebben. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over het zoeken en inwerken van magazijnpersoneel.
Verder kan je makkelijker experimenteren met bijvoorbeeld lange levertijden zoals ‘voor 23:30 uur besteld, morgen in huis’. Fulfilmentbedrijven bieden die opties relatief voordelig aan omdat het personeel voor meerdere webshops tot laat doorwerkt.
De prijzen kan je afspreken inclusief verpakkingsmateriaal, goederenontvangst, orderverwerking, voorraadbeheer, etc. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent en kan je eenvoudig berekenen of het voor jou rendabel in te zetten is.
Fulfilmentbedrijven hebben vaak gunstige prijsafspraken met verzendpartijen. Je profiteert dan van de voordelige tarieven. Heb je internationale ambities? Er zijn fulfilmentbedrijven die samenwerken met internationale verzendpartijen.
Of toch een eigen magazijn?
Als je de logistieke afhandeling uitbesteed, laat je voor een groot deel de controle los. Als er fouten worden gemaakt bij de order afhandeling, kan dit negatieve effecten hebben op de klantervaring. Dit kan een belangrijke reden zijn om een eigen magazijn te runnen.
Daarnaast heb je met een eigen magazijn meer vrijheid om bestellingen te personaliseren met op maat ontworpen verpakkingsmaterialen of een handgeschreven kaart. Met een fulfilmentbedrijf kan je hier eventueel wel afspraken over maken.
Bij de meeste webwinkels zien we dat het kantoor direct naast het magazijn gelegen is. Je houdt dan meer gevoel bij de producten die je verkoopt. Ook is er een betere connectie met magazijnmedewerkers, waardoor je sneller acties kan ondernemen wanneer iets fout gaat.
Is uitbesteden interessant voor mij?
Er zijn verschillende type webwinkeliers. Besteed je graag dingen uit en wil je op die manier snel groeien? Of houd je liever zoveel mogelijk in eigen handen en ben je bereid te investeren in een eigen magazijn? Denk eerst goed na over wat jij belangrijk vindt.
Het type producten dat je verkoopt heeft ook invloed. Verkoop je vooral grote producten? Dan moet je veel ruimte inkopen bij een fulfilmentbedrijf, waardoor de kosten snel op kunnen lopen.
En op welk punt sta je nu? Als je momenteel al een eigen magazijn runt, dan heb je al een grote investering gedaan en is een volledige stap naar een fulfilmentbedrijf waarschijnlijk minder interessant. Het kan bijvoorbeeld wel interessant zijn om alleen de hardlopers bij een fulfilmentbedrijf onder te brengen als je ruimte tekort komt. De verzendkosten voor bepaalde producten kunnen ook interessanter zijn via een fulfilmentbedrijf.
Run je nog geen eigen magazijn? Dan kan je eerst te onderzoeken welke kosten er verwacht worden bij het opzetten en runnen van een magazijn. Daarna kan je de vergelijking maken met het uitbesteden aan een fulfilmentbedrijf. Als je nog geen investering in een eigen magazijn hebt gedaan, kan het voordelig zijn om direct te starten met een fulfilmentbedrijf.
Vergelijk ook meerdere fulfilmentbedrijven. Ze variëren namelijk in kosten en diensten. Sommigen zijn iets meer gericht op grote webshops en anderen staan juist open voor kleine webshops met groeipotentie. Er zijn fulfilmentbedrijven die zoveel mogelijk op automatisering zitten. En sommigen kunnen je helpen met maatwerk zoals een geurspray in elk pakketje voor meer beleving. Kijk goed welke het beste in jouw situatie past.