Our blogs are currently only in Dutch.

Magazijn tip 2: Rond elke bestelling in één keer helemaal af

De komende weken geven we je vele tips over hoe je als magazijn-nieuweling je magazijn kunt inrichten. Onder andere tips over de structuur, automatisering en fysieke inrichting van je magazijn. Vandaag deel 2 in de categorie structuur.

Tip 2: Rond elke bestelling in één keer helemaal af

Soms lijkt het handig om alles in batches te doen: eerst alle picklijsten uitprinten, dan alle producten uit de schappen halen, dan alles in de doos doen en pas op het einde van de dag alle verzendetiketten maken.

Helaas is het – zeker in kleine magazijnen – een schijngevoel van efficiëntie. Je hebt vaak dezelfde producten en dozen meerdere keren in je handen en je hebt meer ruimte nodig om lopende bestellingen uit te stallen. Ook moet je elke keer dezelfde picklijst lezen om te kijken wat er moet gebeuren. Die herhaling van stappen en onnodige verplaatsingen zorgen ervoor dat je meer tijd verliest dan het werken in batches oplevert.

Richt je proces er op in dat je één picklijst pakt, de producten verzamelt, ze in een doos stopt, de picklijst afmeldt in de software, het verzendetiket maakt en op de doos plakt. Zorg ervoor dat je de hele bestelling in één keer afrondt en dat je hem daarna in de hoek kunt zetten voor de pakketdienst. Deze werkwijze hebben we inmiddels bij veel magazijnen geïntroduceerd en heeft voor meer rust en efficiëntie gezorgd.

Een extra voordeel is dat je flexibiliteit houdt in je magazijn. Je kunt de hele dag door bijblijven met de bestellingen die binnenkomen. En komt er iets tussen, dan stapelen zich alleen bestellingen op die nog niet aangeraakt zijn en heb je een hoop bestellingen al helemaal klaar.

Lees ook Tip 1: Zorg dat iedereen het proces kent