Our blogs are currently only in Dutch.

Picqer in het klaslokaal

ROC Het Perron in Veenendaal maakt al 2,5 jaar gebruik van Picqer om leerlingen Logistiek en Transport een realistisch beeld te geven over logistieke processen en ze klaar te stomen voor het werkveld. Op hun locatie ‘Het Laadperron’ heeft de school naast klaslokalen en kantoren een eigen magazijn van 800m² ingericht voor praktijkonderwijs.

Mark van Ravenhorst is 3 jaar werkzaam als docent transport en logistieke vakken. Na jaren aan logistieke ervaring als transportplanner en logistiek manager wou hij graag zijn kennis doorgeven aan de volgende generatie. Zodoende is hij als docent bij Het Perron aan de slag gegaan.

“Met alleen theorie loop je veel ervaring mis. De meeste van onze leerlingen leren beter door situaties uit te voeren, dan door het uit een lesboek te halen. Wanneer je een proces in de praktijk beheerst, is het gemakkelijker om met onverwachte situaties om te gaan."

Op zoek naar een eenvoudig te gebruiken WMS

Om leerlingen een beter inzicht te geven in logistiek is hij opzoek gegaan naar een magazijnsoftware voor de praktijkomgeving. Hij zocht iets dat eenvoudig in gebruik is. “Veel systemen zijn enorm complex. Dit is voor veel werknemers al lastig. Laat staan voor leerlingen.Voordat ze het WMS snappen, is het studiejaar al voorbij. Daarom kwamen we uit bij Picqer. We hoeven een proces maar 1 keer uit te leggen, en ze weten vrijwel meteen hoe het werkt en ze kunnen meteen aan de slag met de opdracht. Picqer is daarom precies wat we zochten voor onze praktijkomgeving.”

Logistiek van A tot Z

ROC Het Perron probeert Picqer zo breed mogelijk in te zetten.

“Wat wij willen bijbrengen is het totaalbeeld van het logistieke proces en ze het vertrouwen te geven dat ze dit zelfstandig kunnen uitvoeren. Van de inkomende tot de uitgaande goederenstroom. Dit willen wij op een zo levensechte wijze simuleren. We willen ze dus niet met pen en papier aan de gang laten gaan. Dit werk namelijk in de praktijk ook niet zo.” legt Mark uit.

Zo krijgen VMBO niveau 3 en 4 leerlingen met de module transport ervaring met het picken van orders. Voor MBO leerlingen van de opleidingen Logistiek Medewerker en Logistiek Teamleider gaat het een stapje verder. Daar helpt Picqer ze om het volledige logistieke proces in de vingers te krijgen.

Ze simuleren een magazijn door met 5 tot 10 leerlingen een team te vormen. Elke les wordt er een magazijnchef benoemd. Deze zorgt dat iedereen de juiste picklijsten krijgt en bemand het WMS systeem. De rest van de leerlingen gaan aan de slag met het afwerken van de taken in het magazijn.

Naast het gebruik van Picqer krijgen de MBO leerlingen ervaringen in alle facetten rondom de logistiek: van ritten plannen en het laden en lossen van goederen, tot het stapelen van pallets en het rijden van heftrucks.

Voorsprong door praktijkervaring

“Met alleen theorie loop je veel ervaring mis. De meeste van onze leerlingen leren beter door situaties uit te voeren, dan door het uit een lesboek te halen. De slag van theorie naar praktijk is namelijk groot. Wanneer je een proces in de praktijk beheerst, is het gemakkelijker om met onverwachte situaties om te gaan. Neem bijvoorbeeld het moment dat een leerling een onvolledige boeking ontvangt. Deze denkt al snel: ‘jammer, maar laten we door gaan’. Door ze te laten ervaren welke problemen er dan later in het proces ontstaan, krijgen ze een beter beeld waarom het zo belangrijk is om die fout in het begin van het proces al op te lossen. De volgende keer dat dit gebeurd weten ze precies wat het eindresultaat is wanneer ze dat niet doen. Zo krijgen ze een voorsprong op leerlingen die deze ervaringen niet eerder hebben meegemaakt.”

Het lesprogramma uitbreiden

Binnenkort gaat Het Perron experimenteren met het gebruik van de Picqer app om papierloos aan de slag te gaan. Daarnaast geven ze iedere leerling een eigen account, zodat ze alle stappen kunnen inzien. Zo kunnen fouten teruggeleid worden naar een bepaalde leerling zodat ze waar nodig extra ondersteuning kunnen bieden.

Mark hoopt dat ze in de toekomst het gebruik van Picqer nog verder kunnen uitbreiden. Met de komst van een onderwijs instructeur hebben ze meer tijd om te bekijken welke functies ze aan het studieprogramma kunnen toevoegen.

Dit interview vond plaats op 4 maart 2021.