Our blogs are currently only in Dutch.

Picqer naar Laravel 4

Laravel PHPPicqer is overgestapt op het Laravel 4 framework. Hiermee kunnen we ook in de toekomst op een snelle manier nieuwe functionaliteit aan Picqer blijven toevoegen. Afgelopen maandag is de Laravel versie van Picqer live gegaan. In dit technische artikel lichten we onze keuze toe en beschrijven we de voordelen van Laravel.

We zijn begonnen met het programmeren van Picqer in het begin van 2012. Op dat moment ontwikkelde we onze projecten in Zend Framework, en zo zijn we ook begonnen met Picqer. Op dat moment was het werk aan versie 2 van Zend al begonnen, maar nog te onstabiel om op te bouwen. Daarom werd Picqer gebouwd in Zend Framework versie 1.

Modern PHP

Er is de laatste jaren een hoop veranderd in de PHP wereld, waardoor PHP snel volwassener en moderner is geworden. Met de komst van Composer en de PSR standaarden van de PHP-FIG groep, kunnen we eenvoudiger andere open source software gebruiken en meer onderdelen door elkaar gebruiken. Ook heeft PHP 5.4 en nu PHP 5.5 mooie toevoegingen voor grotere projecten zoals Picqer.

Modern framework

Na anderhalf jaar ontwikkelen in Zend Framework 1, begon het framework ons steeds meer in de weg te zitten. Zo was het in veel gevallen lastig om de nieuwe handigheden van de PHP community te gebruiken. We hadden al naar Zend Framework versie 2 gekeken maar dat vonden we nog niet de verlichting brengen waar we naar op zoek waren. Ook andere frameworks zoals FuelPHP vonden we de overstap niet waard.

Tot we deze lente Laravel versie 4 tegen kwamen, toen nog in beta. Een echt modern framework, waarin gebruik wordt gemaakt van alle voordelen van de vooruitgang van PHP zelf. En daarnaast hebben ze veel van de goede punten van andere frameworks meegenomen, zoals van Symfony en Ruby on Rails.

Laravel doet precies wat je nodig hebt in een framework, en meer niet. Het voelt licht en lean om mee te werken en de syntax is duidelijk en kort. Daardoor blijft de code overzichtelijk en leesbaar. Omdat Laravel volledig gebaseerd is op Composer, hoeft het niet alles te kunnen, omdat het gebruik van andere modules erg eenvoudig is. Tevens kun je eenvoudig Laravel's code uitbreiden of overriden, wat fijn is als je sommige dingen net iets anders wilt dan standaard.

Command line programma's met Artisan

Picqer maakt veel gebruik van achtergrond processen voor onder andere communicatie met externe API's, beheren van sommige taken, periodieke taken en voor het deployen van nieuwe code. Dit was een combinatie van shell en PHP scripts die op elkaar in haakten en delen van de applicatie inladen. Met Laravel hebben we dit kunnen versimpelen door het Artisan programma uit te breiden met onze eigen commando's. Voordeel van Artisan is dat het hele framework en alle configs beschikbaar zijn, wat onze command line scripts een stuk overzichtelijker heeft gemaakt.

Schone views en eenvoudige API

Het template-systeem dat Laravel heeft ontwikkeld, genaamd Blade, werkt perfect. Het zorgt voor schone en duidelijke views en is perfect geïntegreerd in Laravel zelf. De meeste van onze views zijn ten opzichte van de Zend versie gehalveerd qua code.

De flexibele routes en filters hebben ervoor gezorgd dat we onze veelgebruikte API beter hebben kunnen integreren in de bestaande controllers. Daardoor kunnen we de komende tijd grote stappen maken met onze wens dat alle functionaliteit in Picqer beschikbaar is via de API.

Klaar voor de toekomst

Het ombouwen van Picqer naar Laravel heeft precies een maand in beslag genomen. We zijn erg blij met het resultaat en hebben nu weer een goede basis om met een volledig up-to-date platform verder te werken.

Laracon AmsterdamHeb je vragen over hoe we Laravel gebruiken? Laat het weten in de reacties hieronder.

P.S.: Op 30 en 31 augustus vindt in Amsterdam de eerste Laravel conferentie (Laracon) in Europa plaats. Wij zijn daar uiteraard bij. Meer informatie op laracon.eu