Our blogs are currently only in Dutch.

Terugblik storing Bol.com koppeling

Gistermiddag hebben we 3 uur lang een storing gehad aan onze koppeling met Bol.com. Dat vinden we erg vervelend. Hierbij een terugblik.

De storing

De kern van de storing was dat de koppeling tussen Bol.com en Picqer voor de meeste gebruikers niet werkte op maandag 17 april tussen 13:00 uur en 15:50 uur.

In die tijd werkten de volgende functies niet:

Alles hersteld

Nadat we om 15:50 uur de oorzaak hadden opgelost, hebben we zo snel mogelijk alle gemiste acties opnieuw uitgevoerd. Daarbij hebben we de belangrijkste acties als eerste gedaan.

Meldingen over dubbele zendingen

Omdat we niet met zekerheid konden zeggen welke verzonden bestellingen we nog niet hadden afgemeld, hebben we alle Bol.com bestellingen die in die tijd verzonden zijn nog een keer bij Bol.com afgemeld. Omdat een deel daarvan dubbel werd afgemeld, heb je mogelijk berichten in Picqer ontvangen dat bestellingen niet afgemeld konden worden. Dit kwam omdat we extra zeker wilden zijn dat we geen zendingen zouden missen.

We hebben deze berichten vanmorgen opgeruimd.

Controleer je openstaande bestellingen

We hebben alle gemiste acties zo snel mogelijk hersteld voor zover wij dat kunnen controleren. Maar het kan zijn dat we een zending gemist hebben.

Als je zeker wilt zijn dat er geen zendingen missen, kijk je in het Bol.com portaal of er bestellingen van gister of eerder open staan die je wel verzonden hebt. Die kan je handmatig op verzonden zetten in het Bol.com portaal.

Details

Dit is hoe de storing ontstond:

We zitten in een migratie naar een nieuwe inlog-methode met Bol.com. Dat verandert veel in de communicatie met Bol. Er zijn nu koppelingen die nog op de oude manier inloggen, koppelingen die van oud naar nieuw omgezet zijn, en nieuwe koppelingen die gelijk op de nieuwe manier gelegd zijn.

We ontdekten een fout in die laatste categorie: nieuwe koppelingen met Bol.com werden elk uur uitgeschakeld door een foutje in onze code. Deze fout probeerden we op te lossen en daarvoor ging om 13:00 uur een nieuwe versie van Picqer online.

In die nieuwe versie werden echter alle bestaande koppelingen (die nog niet omgezet zijn) inactief gemaakt. Voor een inactieve koppeling worden geen bestellingen geïmporteerd en geen updates over voorraad en zendingen gestuurd.

We ontdekten dit na meldingen van gebruikers waarna we de fout konden vinden en oplossen.

Vanaf 15:50 uur hadden we de storing onder controle en hebben we gewerkt aan het oplossen van alle gevolgen. Op dinsdagmorgen zijn we aan de slag gegaan met uitbreiding van de monitoring en hebben we de berichten over dubbele zendingen opgeruimd.

Vervolg

De reden dat de storing zo lang duurde was omdat we de storing pas ontdekte na vragen van gebruikers. Dat is niet zoals het hoort. Meestal ontdekken we nieuwe fouten heel snel door onze monitoring en het strakke proces dat we rond nieuwe releases hebben. We lossen fouten dan direct op. Onze eigen monitoring ontdekte de dip in actieve koppelingen nog niet. We passen vandaag de monitoring aan om dit in de toekomst beter te herkennen.

Mijn excuses voor deze storing. Mocht je nog vragen hebben dan kan je ons altijd bereiken op support@picqer.com.

– Casper