Our blogs are currently only in Dutch.

Minder lopen, meer orders verwerken

Iedereen kan een webshop runnen, ongeacht hoeveel kennis je hebt van magazijnen. Je kunt namelijk vanuit elke plek producten verkopen. Of dat nou een garage, een stukje van een loods of een ‘echt’ magazijn is. Het belangrijkst is dat je weet waar al je producten liggen, zodat je bestellingen kunt picken en versturen naar klanten.

Maar wat doe je als je webshop groeit en je ineens meer dan 50 bestellingen per dag moet verwerken? Dan ben je zelf een groot deel van de dag bezig met picken en packen. Er blijft weinig tijd over voor andere belangrijke dingen, zoals het inkopen van producten en de marketing van je webshop.

Dat kan efficiënter. In de video legt Bob de voordelen van een goede magazijninrichting uit, waarbij je locaties en locatienummers gebruikt. Ook legt hij uit hoe je nog efficiënter kunt werken als je magazijnsoftware gebruikt, bijvoorbeeld door meerdere bestellingen in 1 keer te picken. Zo zorg jij ervoor dat je meer orders kunt verwerken, terwijl je minder hoeft te lopen.

Zo werken locaties en locatienummers

De plekken waar producten in je magazijn liggen noemen we locaties. Dat zijn bijvoorbeeld de stellingen, schappen en bakken. Elke locatie geef je een eigen nummer. Het is belangrijk dat je een consistent systeem bedenkt waarmee je kunt doorbouwen. Voor de meeste mensen werkt een alfabetisch-numerieke volgorde zoals deze goed:

Locatienummers

Deze locatienummers koppel je aan je magazijnsoftware. Hierdoor weet de software precies waar alle producten liggen in je magazijn. Dankzij locaties kan de software picklijsten automatisch in een volgorde zetten, die het beste past bij jouw magazijnindeling. Zo loop je niet meer onnodig heen en weer of meerdere keren naar dezelfde plek. Dat scheelt een hoop meters en tijd.

Orderpickers kunnen de lijst volgen en hoeven niet te onthouden waar producten liggen. Ook pakken ze producten nu op basis van een nummer uit het vak, waardoor ze geen productkennis meer nodig hebben. Iedereen kan op deze manier leren om orders te picken en het inwerken van een nieuwe medewerker hoeft niet lang te duren. Zo houd jij tijd over voor andere belangrijke taken.

Hoe eerder je begint met locaties, hoe beter

Geen magazijn is te klein om met locaties te werken. We raden je daarom aan om zo snel mogelijk te beginnen met locaties. Hoe langer je wacht, hoe meer tijd het kost om alle locaties te nummeren en te registreren in de software. Lees hier hoe je locaties in Picqer instelt.

Meerdere orders in 1 keer picken

Met locaties kun je al efficiënter werken. Als je magazijnsoftware gebruikt kun je nog een stap verder gaan. In de video heeft Bob laten zien hoe je meerdere bestellingen in 1 keer kunt picken, dat noemen we batch picking. De software maakt 1 grote picklijst met producten van verschillende bestellingen, gesorteerd op de locatie waar ze liggen in het magazijn. Op de picklijst kun je zien waar de producten liggen, hoeveel er gepickt moeten worden en welk product bij welke bestelling hoort.

Met batch picking kun je in een vloeiende route door je magazijn lopen. Je loopt ongeveer dezelfde routes en meters als wanneer je 1 bestelling pickt, maar je kunt veel meer bestellingen tegelijkertijd verwerken. Lees hier meer over de verschillende manieren van batch picking.

Wil je meer weten over hoe je minder kunt lopen in jouw magazijn? Plan dan een demo met Bob of een van zijn collega’s.