Our blogs are currently only in Dutch.

Zo gebruik je locatienummers in je magazijn

Wij noemen het vaak: gebruik locatienummers in je magazijn. Misschien denk jij dan: het is niet nodig om locatienummers te maken. Ik kan mijn producten vinden, want alles staat gesorteerd op merknaam of productcategorie.

Zelf lopen we regelmatig mee in magazijnen van webwinkels. Dan merken we hoe moeilijk het is om te beginnen met orders picken als er geen locatienummers zijn. Je moet op zoek naar de juiste producten of precies onthouden waar alles ligt.

Als elke locatie een uniek nummer heeft, kan je veel efficiënter werken. Je hoeft niet te onthouden waar producten liggen, omdat je op basis van nummer pickt en niet op productkennis. Als je magazijnsoftware gebruikt kan je op een picklijst precies zien waar je moet zijn. Zo kunnen nieuwe medewerkers snel aan de slag, kan je meerdere bestellingen tegelijkertijd verwerken en kan je magazijn flexibel ingericht worden.

In de video legt Wahid uit hoe je locatienummers gebruikt in je magazijn. In de tekst hebben we alle informatie en extra tips op een rij gezet.

Hoe werken locatienummers?

Een locatienummer is een combinatie van letters en cijfers waarmee 1 specifieke plek in je magazijn wordt aangeduid. Hiervoor krijgt elke zone, gangpad, stelling, plank en vak een eigen letter of cijfer. Aan de hand van het locatienummer weet je precies waar een product ligt.

Locatienummer opbouw magazijn

De bovenstaande manier werkt goed voor de meeste webwinkelmagazijnen. Dit voorbeeld is op macro- en op microniveau duidelijk. Macroniveau: welke richting ga je op (zone en gangpad). Microniveau: om welk product gaat het (stelling, plank en vak).

Maar het is ook mogelijk om je locatienummer op een andere manier op te bouwen. Als je geen zones of planken hebt, sla je dat nummer over. Gebruik je geen stellingen, maar grondlocaties? Laat dan het nummer van de plank en het vak weg. De grondlocatie krijgt dan nummer A.05.12.

En als je nu niet de tijd hebt om je hele magazijn te voorzien van locatienummers kan je ook klein beginnen. Nummer eerst zones, gangpaden en stellingen, dat kost ongeveer 1 dag. Hierdoor weten orderpickers in ieder geval waar ze ongeveer moeten zijn. Het is beter om morgen al te beginnen met gangpaden en stellingen, dan pas over een half jaar je volledige magazijn te nummeren.

Extra tips voor het nummeren

Wat kan je met locatienummers?

Voorbeelden

In het onderstaande voorbeeld zie je een bovenaanzicht van een eenvoudig magazijn. Elk grijs vlak is een stelling. Er is geen zone-letter, omdat er maar 1 ruimte is. Er zijn 3 gangpaden met oneven nummers rechts en even nummers links. Het locatienummer is: 03.05.

Locatienummer magazijn voorbeeld

Het volgende voorbeeld is ook 1 grote ruimte, maar met verschillende indelingen van gangpaden. Nu is het handig om de aparte indelingen als aparte zones te zien, ze krijgen dus een eigen letter. De gangpaden kan je per zone nummeren (voorbeeld) of doorlopend. Het locatienummer is: B.02.07.

Locatienummer magazijn voorbeeld

In het laatste voorbeeld zie je een vooraanzicht van 2 stellingen: B.02.05 en B.02.07. De planken zijn van onder naar boven genummerd. Op een plank kan je zoveel bakken of vakken maken als je wilt. We zijn nu bij plank 3 met bak 03. Het locatienummer is: B.02.05.3.03.

Locatienummer magazijn voorbeeld

Geef alle fysieke locaties zichtbare aanduidingen

Als ook alle fysieke locaties in je magazijn goed zichtbaar zijn, hoeven medewerkers niet alsnog op zoek. Geef niet alleen je gangpaden en stellingen een aanduiding, maar ook vakken en bakken. Zorg dat de gangnummers nog zichtbaar zijn als je in een gangpad loopt. Grondlocaties kan je op de vloer tekenen met een vlak. En magnetische labelplaatjes voor op de planken zijn handig als je later aanpassingen wilt kunnen doen.

Het werkt het fijnst om bij elke locatie het volledige nummer te tonen, omdat je dit nummer ook ziet in de software en op de picklijst. Ook kan je makkelijker checken of je bij de goede locatie staat. Een stelling krijgt dus een bordje met A.05.12 in plaats van 12. Een vak krijgt een label met A.05.12.2.02 in plaats van 2.02 of 02.

Zo werkt het in Picqer

Picqer kan veel werk uit handen nemen als je locatienummers gebruikt in je magazijn. Zo kan je bijvoorbeeld met de feature Locaties je magazijnproces beter stroomlijnen. Door locatienummers kan je in Locaties in 1 overzicht zien welk product op welke plek ligt. En dankzij de locatie-informatie worden picklijsten automatisch in de juiste volgorde gezet voor een optimale looproute. Ook kan je meerdere bestellingen in 1 batch picken, op basis van producten die bij elkaar in de buurt liggen. Hier lees je onze uitleg over batch picking. En vanuit Picqer kunnen locatienummers direct op labels geprint worden. Als je werkt met handscanners kan je de barcode scannen, waardoor je een locatie niet handmatig hoeft in te voeren in Picqer.

Hopelijk geeft dit artikel je genoeg informatie over het nut van locatienummers in je magazijn. Gebruik je Picqer en wil je beginnen met locaties? Met deze uitleg en specifieke tips kan je zelf aan de slag.

Gebruik je Picqer niet, maar wil je meer weten? Hier leggen we uit hoe je bestellingen 5x sneller verwerkt met onze magazijnsoftware.